Selecteer een pagina

Weezenland Monnickendam

Drie appartementen en vier woonhuizen Weezenland Monnickendam.

Ontwerp 2011. Uitvoering 2013. Een meubelmakerij verdween uit de binnenstad van Monnickendam, op deze locatie is door ons bureau een stadsvernieuwingsproject gerealiseerd in moderne- aangepaste stijl. Monnickendam heeft, zoals veel historische Noord-Hollandse steden, een traditie van stenen huizen die strak in het gelid staan aan de straten en pleinen. Via stegen en paden kon men de werkplaatsen bereiken die in de tweede linie stonden- en nog steeds staan. Deze gebouwen, de schuren en loodsen, stonden niet op een rij, maar verschoven, dus willekeurig geplaatst in het achter gebied. Het ontwerp is gebaseerd op deze streekeigen schikking. Aan de straatzijde zijn vier stadspanden gebouwd met stenen gevels, stalen balk boven de entree pui, en een gestuukt hoekpand. In het achtergebied zijn houten schuren geplaatst, die refereren aan de oude werkplaatsen. De bouwdelen zijn met elkaar verbonden met een glazen corridor. Op deze wijze ontstaat een gearrangeerde spontaniteit van plekken, zowel voor de binnen- als de buitenruimte.